tirsdag 25. november 2008

Problemstilling 2.

Da tror jeg at jeg nok en gang har en annen problemstilling.

"hvordan hovedpersonen blir fremstilt i bok og film. "

Og rett å slett sammenligne boken og filmen i forhold til hovedpersonen, og sjo hei der er det mye man kan ta tak i egentlig. For det virker litt som om regissør Luca Guadagnino har en helt annen oppfattning av boka enn det de fleste leserne har, og det er kanskje derfor forfatteren valgte å ikke støtte filmen? Kanskje fordi det hun mener er manglende deler er "personligheten hennes" som er så tydelig i boken, er forsvunnet helt og blitt til en "dum, tenåringsjente som tabber seg ut" - i filmen. Hmmm..


-Ida

Haugtussa og eg.

Oppg. 1

Førestellingsverd med tussar, draugar og gjengangarar virkar kanskje for oss litt meir eventyr forteljing enn noko anna. Men det er det mystiske omkring det som kanskje interesserer oss, det moderne mennesket, for dens mystikk og fantasi er noko vi ikkje lengre har så mykje av i verdagen. Før i tida var det meir saga og eventyr enn 21 nyheitene, for i dag er vi ganske målretta etter fakta og kva som verkeleg omringe oss i verdagen. Men eventyr blir nok mennesket aldri lei av, og folk trur nok litt av vert den dag i dag, sjølv om vi kanskje ikkje har så alt for stort fokus på det.

Når det komme til språket i Haugtussa, så interesserer vel den dei heilt spesielt interesserte enn vanleg vgs ungdommar. Så ein person som er glad i litteratur og eventyrlige forteljingar ville ha hatt god nytte av dette, men eg trur nok at folk liker den meir moderne versjonen av fortjelinger av gjengangar, som f.eks Åndenes makt.

Men i skule samanheng syns eg ikkje Haugtussa var så dumt, sjølv om eg kanskje ikkje var den mest interesserte, men den hadde ein viss sjarm over seg, det skal eg innrømme, men eg trur det moderne mennesket må ha ein eigen interesse for både teksten og måten den er skrivet på. Kan vere at vi er litt late og kunn tar til oss det som vi syns er mest spennande, men eg setje pris på den gamle litteraturen og eg syns også at ting som tussar, draugar og gjengangara er spennande, men kanskje i ein litt annan litteratursamanheng, og da meiner eg kanskje ein litt annan form for tekst og lyd.

Men ikkje så dum uansett, verkeleg ikkje, men komme kanskje meir an på personane sjølv om vi finnar glede av å lese Haugtussa.

- Ida

mandag 24. november 2008

Problemstilling.

Nå har jeg som sagt strevd litt med denne problemstillingen LENGE, så jeg begynte å søke etter lignende oppgaver på nettet hvor de skal ta for seg en bok og en film, og jaggu tror jeg at jeg har funnet noe aktuelt. "Kan en film bli bedre en boken den er basert på? Hvorfor, hvorfor ikke?"

Og det der klarte jeg ikke å finne på selv, HERREMIN! men så er det slik at man helst ikke skal kopiere andre sine ting, så da har jeg gjort om den problemstillingen jeg fant til noe som passer min oppgave bedre, spørs om Mette kan godkjenne denne problemstillingen..

"Hvordan er en film i forhold til boken den er basert på? Bra, eller dårlig?" Synes ikke det lyder så verst jeg altså. For filmen er i grunn noe helt annet enn det som er i boken (synes i hvertfall jeg). og om dette kan være bra eller dårlig er jo aktuelt å diskutere litt i en fordypning, eller hurr?

Ordne, fikse og skrive

Jeg hadde egentlig gledet meg til å begynne å jobbe med fordypningen i norsk siden jeg er storfornøyd med både boken og filmen som jeg har valgt, men når det kommer til problemstilligen så sitter jeg bom fast. Jeg vet absolutt ikke hvordan jeg skal gripe fat i og lage en problemstilling, vanskelig å uttale den nesten. og jeg burde virkelig få satt igang siden det er ikke lenge igjen før innlevering. Men bare jeg får den dytten jeg trenger på problemstilling så skal det gå greit... håper jeg.